Get Adobe Flash player

 

De verandering


Het straatmakers beeld gaat veranderen. En dat is nodig. De Arbeidsinspectie concludeerde in maart 2009 dat het werk van straatmakers onnodig zwaar is. In negen van de tien gevallen is er sprake van lichamelijke overbelasting. Uit Arbo cijfers blijkt dat weinig straatmakers hun beroep tot hun 45ste volhouden.

 

De oplossing


Dat de lichamelijke belasting van straatmakers anders moet, is al jarenlang duidelijk. Maar hoe? Dat was de grote vraag. Diverse machines zijn uitgevonden, maar vaak waren die te ingewikkeld voor de gebruikers, te beperkt qua mogelijkheden of simpelweg te duur. Henk van Kuijk, eigenaar van Vanku Machinebouw uit het Brabantse Gilze-Rijen, boog zich over dit probleem en kwam met de oplossing, de Tiger-Stone (her)bestratingmachine.

 

De Tiger-Stone!


De Tiger-Stone is een zes meter brede machine waarmee je de hele straat in één keer perfect kunt (her) bestraten, inclusief randafwerking. Het apparaat is verbluffend simpel te bedienen, een willekeurig persoon kan er binnen vijf minuten mee werken. De Tiger-Stone maakt gebruik van de zwaartekracht, om de stenen in de weg te krijgen zijn er geen bewegende delen nodig. Als vanzelf zakken de stenen omlaag en komen direct in het juiste patroon op de weg terecht. Ook wordt met behulp van de Tiger-Stone direct de randafwerking aangebracht. Het eindresultaat is dat de stenen op de juiste wijze opgesloten liggen tussen de trottoirbanden. De weg is meteen afgewerkt